Recepten voor Kerstavond in Polen

Als je elkaar niet kent, leer je elkaar ook niet begrijpen. Onder dat mom is Daniel Aleksanderzak dit jaar gestart met een serie verhalen over Polen en het leven in Polen. In deze region wonen immers heel veel Polen. Die zien we op het werk, in de winkels, in de straat, maar wat weten we eigenlijk van hen?

In de Kersteditie gaat Daniel in op typische Poolse gebruiken en gerechten op Kerstavond. Het verhaal vind je in de krant, de gerechten met hun bereidingswijze vind je hier.

Haringwater

Ingrediënten:

  • 6 haringplakken
  • 1 liter water
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 laurierblaadjes
  • peper
  • 150 ml room (kefir)

Voorbereiding:

Kook water en azijn. Voeg piment en peper toe. Na afkoeling mengen met room of kefir. Haring toevoegen. Zet een half uur opzij. Het kan bijvoorbeeld worden geserveerd met hete aardappelen.

Makówki (makielki)

  • 250 g kant-en-klaar, gemalen maanzaad
  • 1 liter melk
  • 50 g boter
  • 100 g honing
  • ongeveer 300 g van een mengsel van noten (walnoten, hazelnoten), amandelen en rozijnen
  • stokbrood

Kook de melk. Voeg gemalen maanzaad toe. Kook op laag vuur, onafgedekt, gedurende 15 minuten. Voeg gemalen noten, amandelen en rozijnen toe. Voeg honing en boter toe. Meng goed en kook gedurende 15 minuten.

Beleg de bodem van de schaal met stukjes stokbrood. Giet er een laagje maanzaadmengsel overheen. Leg er nog een laag stokbrood op en giet er nogmaals de maanzaadvulling over. En zo verder totdat de maanzaadmassa is uitgeput.

Kool met paddestoelen

Ingrediënten:

  • 50 g gedroogde paddestoelen (bij voorkeur eekhoorntjesbrood)
  • 800 gram zuurkool
  • 1 wortel
  • 1 grote ui
  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 1 eetlepel bloem
  • zout, gemalen peper, 1 laurierblad, 2 piment

Voorbereiding:

Spoel de paddenstoelen af in koud water, doe ze in een pot, giet er 2 kopjes water overheen en laat ze een nacht of een paar uur weken.

Giet het water van het weken van de paddenstoelen weg, giet er 2 kopjes vers water bij, voeg zout toe en kook ongeveer 20 – 30 minuten (tot ze zacht zijn). Zeef en houd de bouillon en de paddenstoelen gescheiden. Snij de paddenstoelen in kleinere stukjes.

Knijp de kool uit en hak hem fijn, doe hem in een pan en giet de gezeefde paddenstoelenbouillon erover. Giet er nog 2 glazen vloeistof bij (bijvoorbeeld bouillonblokje of water), voeg laurier en piment toe en kook afgedekt in ongeveer 40 – 45 minuten zacht.

Schil de wortel, was hem en rasp hem op een grote rasp. Voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe aan de kokende kool.

Schil en snijd de ui in kleine blokjes. Bak in een pan met 2 eetlepels olie.

Verhit de resterende 2 eetlepels olie in een pan, voeg de bloem toe en verwarm al roerend tot er een lichtbruine roux ontstaat.

Voeg de ui, roux en paddenstoelen toe aan de gekookte kool, meng en kook goed. Breng op smaak met zout (indien nodig) en gemalen peper.

Haal de pan van het vuur en als we de kool pas de volgende dagen serveren, kun je hem het beste in potten sluiten terwijl hij nog heet is. Eenmaal afgekoeld, in de koelkast plaatsen.

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *